První pečené čaje vyrobila pro svou rodinu. „Dala jsem je tehdy svým blízkým pod stromeček jako vánoční dárek,“ vypráví paní Macháčková. Postupem času si pro ně začali chodit rodinní přátelé, kolegové od manžela z práce a známí. „Čaje všem chutnaly, a tak jsem se po čase rozhodla, že s nimi zkusím vyrazit na farmářské trhy do Plzně,“ nastiňuje další kroky svého podnikání paní Macháčková. A tyto trhy se jí staly osudné.
V Plzni ji začali oslovovat provozovatelé dalších trhů různě rozesetých po České republice a také maloobchodní prodejci. Helena Macháčková začala mít odbyt, po kterém se jí ani nesnilo. Rodinný dům se tak začal přizpůsobovat potřebám byznysu. Manžel nejprve předělal prádelnu na provozovnu, kde se veškeré produkty vyráběly, později přišel i o garáž. Z ní se stal sklad pro výrobky. Ale i to stačilo jen na čas.
„Na Vánoce v roce 2014 jsem narazila na inzerát s možností koupě nefungující hospody v obci Rybnice na Plzeňsku. Byla sice ve špatném stavu, ale dispozičně vyhovovala, a proto jsme na ni zkusili sehnat finance. A protože se nám úvěr opravdu podařilo získat a díky záruce od ČMZRB i za příznivých podmínek, šli jsme do toho,“ říká paní Macháčková a doplňuje: „Provoz jsme zde zahájili v červenci roku 2015 a od loňského března zde máme i vlastní obchůdek.“
Když se vám zželí dětí
Společnost Od Macháčků vedle pečených čajů vyrábí z ovoce i další produkty. A všechno to vlastně vzniklo úplně náhodou. „Sháněla jsem pár kilo červeného rybízu do čajů, a tak jsem dala před dům ceduli, že jej vykoupím. Přijela poměrně početná rodina a přivezli mi ho 97 kilo. Bylo mi těch dětí líto, že s tím měly takovou práci, a tak jsem ho koupila všechen. Pak se mi ale vehnaly slzy do očí, protože jsem vůbec nevěděla, co s ním budu dělat. A manžel řekl, že mám tedy udělat džem,“ vzpomíná Helena Macháčková.
Později do sortimentu přibyly i sirupy, které dnes firmě vynesou přibližně tolik jako pečené čaje, pochutiny k masu a další ovocné dobrůtky. „Pokud to jde, tak se všechny produkty snažíme vyrábět z ovoce od českých pěstitelů, to exotické pak odebíráme od plzeňského velkoobchodu Vitamix, jehož jsme největším odběratelem na severním Plzeňsku,“ přibližuje paní Macháčková. Veškeré produkty jsou navíc bez chemických přísad, a protože jde o poctivou ruční výrobu, nejpokrokovějším nástrojem, který se v kuchyni používá, je tyčový mixér.
Ten ještě před třemi lety držela v ruce nejčastěji právě sama zakladatelka firmy, přestože se jí narodil další potomek a ona se tak výrobě neměla možnost věnovat naplno. Doháněla to po nocích a po dva roky tak spala jen čtyři hodiny denně. „Jenže pak se mi jednoho večera udělalo z ničeho nic zle, vůbec jsem nemohla dýchat, a musela mě odvézt sanitka,“ vypráví o svém kolapsu Helena Macháčková. Naštěstí nešlo o nic vážného, přesto ji to ale natolik vyděsilo, že se rozhodla trochu zvolnit. Dnes zaměstnává až 15 lidí, byť většinu pouze na zkrácené úvazky a dohody, a ona sama se tak do kuchyně už téměř nedostane.
Do Prahy a restaurací
Společnost Od Macháčků v dnešní době dodává své zboží do 60 obchůdků po České republice, téměř každý víkend nabízí své produkty na farmářských trzích různě po Česku, má vlastní e-shop a prodej podporuje také několika akcemi za rok na Slevomatu. Doposud největší zakázkou pro ni byla spolupráce s řetězcem Globus, kdy pro něj vyrobili 12,5 tisíce kusů svých produktů. Vše zvládli během dvou měsíců a ve 12 lidech. „Bylo to pro nás nesmírně náročné, a to i z hlediska financování. Pravidelné menší odběry by pro nás byly určitě snadněji zvládnutelné. Za tu spolupráci jsem ale každopádně nesmírně vděčná. Naučilo nás to spoustu věcí a zase nás to někam dál posunulo,“ hodnotí paní Macháčková.
Po celou dobu podnikání je pro ni stále nejtěžší vyrovnat se se sezónností. Většinu produktů totiž prodá v předvánočním období, ale vyrábět, platit faktury a mzdy musí po celý rok. „Hlavně v prvních letech jsem nevěděla, jestli to zvládnu, a přemýšlela jsem, jestli by nebylo lepší skončit. Naštěstí mě ale vždy podržel manžel, a tak se mi dnes spíš honí v hlavě, jak se s těmi poklesy příjmů vyrovnat.“
Dnes proto společnost pracuje na rozšíření sortimentu, třeba o produkty k masu a letnímu grilování, a zkouší navázat spolupráci s restauracemi, kam by ráda dodávala své sirupy. „V letošním roce bych také chtěla zapracovat na posílení naší přítomnosti v Praze. Jezdíme tam na trhy na náplavku a dodáváme tam zboží do jednoho krámku, to je ale málo. Toto město má pro nás mnohem větší potenciál, a proto bych ho ráda využila,“ prozrazuje své další plány Helena Macháčková.